De kracht van Waarom

Gepubliceerd op 2 januari 2019 om 11:16

Tijdens communicatietrainingen ontkom je niet aan het onderwerp 'open vragen stellen'. Het is iedere keer weer bijzonder om te merken hoe moeilijk dat is. Wat zijn we toch verleerd sinds onze kindertijd?

"Waarom is de lucht blauw?" "Waarom moeten we iedere dag eten?" "Waarom moet ik mijn schoenen aan als ik naar buiten ga?" Neem een gemiddelde 5-jarige en de waarom-vragen vliegen je om de oren. Zoveel dat je er soms horendol van wordt. Mijn man vertelde me het volgende verhaal. Hij was, jaren geleden, een vijver aan het graven en zijn buurjongetje kwam eens een kijkje nemen.

"Wat ben je aan het doen?"

"Ik graaf een gat."

'Waarom?"

"Omdat ik een vijver ga maken."

"Waarom maak je een vijver?"

"Omdat ik dat mooi vind."

"Waarom vind je dat mooi?"

"Omdat ik het leuk vind om vissen te hebben."

"Waarom vind je dat leuk?"

"Omdat ik dan naar de vissen kan kijken."

"Waarom ga je naar de vissen kijken?"

"Omdat ik daar rustig van word."

"Waarom word je daar rustig van?"

"..."

Dit was het moment dat mijn man toch echt wat geïrriteerd raakte en het buurjongetje vertelde dat hij maar even weer naar zijn moeder moest gaan. Herkenbaar? Ik denk dat we allemaal wel van die momenten kennen. Je moet steeds beter nadenken over de antwoorden op de vragen en daar heb je niet altijd zin in. Of je weet het antwoord domweg niet en maakt je er een beetje van af: "omdat ik het zeg..."

Toch leren kinderen van 'waarom'. Ze zijn nieuwsgierig en stellen in alle onschuld vraag na vraag. Ze piekeren er niet over of hun vragen dom zijn of gepast. En dat is wat we als volwassenen weer veel te veel doen. Jammer, want de waarom-vraag is enorm krachtig. 

Wij volwassenen zijn het stellen van waarom-vragen verleerd. Onze vragen zijn vaak suggestief door aannames die we doen. Of we zijn voorzichtig, willen niet nieuwsgierig lijken. Of we denken dat een waarom-vraag aantoont dat we iets niet snappen. Kortom, heel veel redenen om die prachtige vraag niet te stellen, terwijl we er zoveel mee te weten kunnen komen. Een journalist die een waarom-vraag stelt kan het publiek veel meer geven dan een journalist die begint met "vind je ook niet dat..." En dat is precies de vraag die we dag in dag uit horen en die zo weinig oplevert. 

Laten we de kracht van Waarom herontdekken, echte belangstelling tonen, ons voorbehoud opzij zetten en heel veel nieuwe dingen leren! O ja, en laten we vooral waarom-vragen zo goed mogelijk beantwoorden. Hoe mooi worden onze gesprekken dan!!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.