Mooie of ware woorden

Gepubliceerd op 9 januari 2019 om 11:22


“Mooie woorden zijn niet altijd waar, ware woorden zijn niet altijd mooi”. Deze tekst zag ik pas geleden zomaar op een raam van een huis hangen. Terwijl ik langsliep ving ik de tekst op en hij bleef een beetje in mijn hoofd hangen.


‘Mooi’ en ‘waar’ zijn subjectieve begrippen. Wat ik mooi vind hoef jij niet mooi te vinden en mijn waarheid zal de jouwe niet zijn. Daar begint dan ook het onbegrip al vaak. Stel, je wilt iemand “eens goed de waarheid vertellen”. Dan kun je je afvragen of dat wel bij die ander aankomt, want hé, wat is DE waarheid? Je bekijkt de zaken immers altijd vanuit jouw eigen perspectief en is dat ook het perspectief van de ander? Hebben jullie het over dezelfde zaken? Dezelfde waarden? En stel dat je daar wel over nagedacht hebt, hoe breng je die waarheid dan? Ga je die verpakken in mooie woorden zodat het een beetje lekker valt? In hoeverre is het dan nog de waarheid? Ingewikkeld.


Feit is dat in ieder gesprek een vorm van ruis optreedt. Juist omdat we niet allemaal hetzelfde zijn, hetzelfde denken en hetzelfde ervaren. En meestal kijken we ook niet vanuit hetzelfde perspectief. Grappig, of droevig het is maar hoe je het bekijkt, is dat het niet zoveel uitmaakt of je daar wel of geen rekening mee houdt. Voorbeeldje...


- Hey, ik dacht dat we een afspraak hadden, waarom ben je er niet?
o Shit, helemaal vergeten, en ik kan nu ook niet weg!
- Lekker is dat, is ook niet de eerst keer man. Hier baal ik flink van!
o Snap ik, sorry
- Daar heb ik niks aan hoor, bel maar als je eens tijd voor me hebt.


of


- Hey, ik dacht dat we een afspraak hadden, waarom ben je er niet?
o Ja sorry, heb je nog proberen te bellen maar kreeg je niet te pakken. Ik zit nog op mijn werk, gekkenhuis hier.
- Heb geen gemiste oproepen gezien. Ik vind het rot voor je maar het is al wel de zoveelste keer.
o Niet? O, wat raar. Misschien ligt het aan de provider, heb ik ook wel eens. Ja, ik weet het, ik mis wel meer leuke dingen tegenwoordig. Moet misschien maar eens uitkijken naar een andere baan.
- Ja, doe dat en bel me maar als je dan weer tijd voor me hebt.


Ware woorden die niet mooi zijn of mooie woorden die niet waar zijn, het effect is hetzelfde, deze vriendschap is aardig bekoeld.


Even afgezien van allerlei technieken die er zijn om een gesprek in goede banen te leiden is de beste remedie: eerlijk, open en met respect met elkaar blijven praten. Zodat je weet en kunt begrijpen wat er bij een ander speelt. En je open kunt stellen voor een ander inzicht en voor feed back.


Dan kunnen ware woorden mooi worden en kunnen mooie woorden ook gewoon waar zijn.

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.