Mooi gelezen joh!

Gepubliceerd op 18 juni 2019 om 15:40

Toen ik klein was las mijn vader me vaak voor. En als ik zeg voorlezen dan bedoel ik eigenlijk voordrágen, met stemwisselingen en gezichtsuitdrukkingen die pasten bij het verhaal. Heerlijk!  Een verhaal tot leven brengen zodat de luisteraar aan je lippen hangt, dat is een kunst op zich. Niet iedereen doet dat.

Ik zeg bewust 'niet iedereen doet dat' want volgens mij heeft het minder met kunnen dan met doen te maken. Natuurlijk is voorlezen, of voordragen, niet voor iedereen een makkie. Maar met oefenen en vooral met een schep lef, kom je een heel eind en maak je een verhaal zoveel spannender! Dan gaat je luisteraar zich ook anders gedragen door vragen stellen, schrikken, lachen, reageren, kortom mééleven. En zomaar ineens ben je overgestapt van het verplichte verhaaltje voor het slapen gaan naar interactie en plezier.

Hetzelfde geldt voor 'een verhaaltje voorlezen in het groot', ofwel presenteren voor publiek. Hoe vaak heb jij in een zaal gezeten, vechtend tegen de slaap en luisterend naar iemand die zijn eigen slides voorleest?

Of naar iemand die enorm veel kennis heeft maar totaal niet te verstaan is? Of iemand die stijf achter de lessenaar staat en strak zijn verhaal afdraait? Geen interactie met de zaal. Niemand die jouw oogleden ziet zakken. Niemand die vragen stelt, schrikt, lacht, kortom mee leeft. Jammer van je tijd en centen.

Afschuwelijk toch om zo een presentatie te moeten doen? En vaak is het gewoon angst. Angst om iets verkeerd te vertellen, angst om zich te bewegen op het podium, angst voor onvoorbereide vragen...Angst die met goede voorbereiding op zijn minst minder wordt. 

Juist voor die mensen, en iedereen die het leuk vindt natuurlijk, heb ik de training Presenteren als een Pro opgezet. Omdat je niet alleen moet kijken naar de inhoud van je verhaal, je powerpointpresentatie en je prachtige diagrammen. Als jij jouw verhaal niet over de bühne weet te brengen is het bijna altijd verspilde moeite. En ik vind dat zo jammer!

Maak van jouw verhaal een écht verhaal! Met stemmen en gebaren, met gezichtsuitdrukkingen, met interactie en plezier! Maak van dat podium joúw terrein, gebruik je publiek als klankbord en neem ze mee in jouw wondere wereld. Zodat je daarna te horen krijgt: "goed gesproken!"en niet: "mooi gelezen joh."

Ze vragen je toch niet voor niets om te komen spréken en niet om te lézen? Nou dan!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.