Een beetje Biker in de communicatie

Gepubliceerd op 19 augustus 2019 om 16:05

Met een motorstuur in mijn logo en de 'functienaam' Communicatiemotor kan het niet anders; ik heb iets met motoren. Met veel plezier rij ik ieder jaar een kleine 10.000 kilometer op mijn Harley Davidson en ontmoet ik veel andere bikers. En vaak denk ik: we kunnen best een beetje Biker in onze communicatie gebruiken...

 

Om te beginnen groeten Bikers elkaar, ongeacht op welke motor ze rijden en ongeacht waar ze naartoe gaan. De onderlinge 'klik' wordt bevestigd met een simpel hand opsteken als je elkaar tegen komt op de weg. Die hand zegt zoiets als: "Leuk je te zien en rij veilig!" Kom je andere Bikers tegen op een parkeerplaats, een benzinestation of een pleisterplaats? Dan is het bijna onmogelijk om niet even een praatje te maken en op zijn minst groeten ze elkaar.

Bikers geven elkaar complimenten. Vol bewondering bekijken ze elkaars motoren, wetende dat wát voor merk en type motor je ook rijdt: jouw motor is jouw trots! 

Bikers helpen elkaar. Het is not done om door te rijden als er een Biker met pech langs de kant van de weg staat. En als iemand hulp nodig heeft bij het repareren, ombouwen of pimpen van zijn of haar motor, dan staan er altijd hulptroepen klaar met gereedschap en advies.

Bikers zijn recht door zee. Hebben ze een probleem met jou? Dan weet je dat zelf als eerste en niet pas nadat iedereen er al een zegje over gedaan heeft. Bikers praten onenigheid uit, en uit de lucht is ook echt uit de lucht. 

Bikers volgen hun road captain. Wie vooraan rijdt weet waar hij naartoe gaat en daar vertrouwt de hele stoet op. Wie denkt het toch beter te weten kan twee dingen doen: de groep verlaten en zijn eigen weg kiezen of de volgende keer zelf vooraan rijden en ervaren hoe moeilijk dat is. 

Natuurlijk gaat dit niet voor 100 procent op maar het is wel de gangbare manier van doen. Ik zie het in ieder geval dagelijks om me heen.

Kijk nu eens naar je werkomgeving. Werk je samen met 'Bikers'? Groeten ze 's ochtends bij binnenkomst? Maken ze een praatje? Geven ze je een compliment gewoon omdat je zo fijn je werk doet? Helpen ze je als het wat minder gaat of als je het even niet alleen kunt? Praten ze problemen direct met jou, en alleen met jou, uit? Hebben ze er vertrouwen in dat de leiding zijn best doet om met zijn allen op de juiste tijd en op de juiste plek aan te komen? 

Ja? Top, wat zul jij fijn werken!

Nee? Doe dan een beetje Biker in je communicatie en kijk wat er gebeurt.

 

Een beetje Biker in de communicatie zou veel organisaties goed doen!

 

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.