Weg met de zesjes!

Gepubliceerd op 14 november 2019 om 11:34

Stel je bent erg goed in iets, bijvoorbeeld in verkoop. Je haalt nieuwe klanten binnen en je omzet stijgt als een tierelier. Met de administratie loop je alleen een beetje achter. Je zit liever bij klanten aan tafel dan aan de administratie... En ja, die moet dus iedere maand weer op het allerlaatste moment.

Je manager is daar niet zo blij mee want de cijfers moeten natuurlijk wel kloppen en daar zit 'm nou het de kneep. Door de haast en omdat je het eigenlijk vervelend werk vindt is je administratie niet zorgvuldig. Tijdens het functioneringsgesprek krijg je dan ook te horen dat je naar een cursus verkoopadministratie moet. Bummer...

Uitblinken of tekort schieten?

Natuurlijk valt er iedere dag weer wat te leren en te verbeteren. En natuurlijk moet je kunnen voldoen aan je functieomschrijving. Maar wat ik nog steeds veel zie is dat er minder gekeken wordt naar waar een medewerker in uitblinkt dan waarin hij of zij tekort schiet. Juist daar ligt de aandacht en de focus en hop, dan maar weer op cursus. De vijf moet naar een zes terwijl de acht een acht blijft. 

De manager had ook kunnen focussen op het verkooptalent dat hij voor zich heeft. Hoe kunnen ze er samen voor zorgen dat dat talent groeit en dat collega's daar misschien van kunnen leren? Of hoe hij de medewerker kan ontlasten qua administratie, misschien wel door daar die ene collega op te zetten die juist dáár in uitblinkt? Op die manier groeien beiden in de rol die ze het beste ligt en heeft het bedrijf twee toppers in plaats van twee 'best wel goede' krachten. 

Zesjescultuur

We hebben naar mijn idee nog teveel last van een 'zesjescultuur'. De vijf moet een zes worden. Mensen moeten voldoen aan een gemiddelde norm. Terwijl het toch geweldig zou zijn om van een acht een negen of zelf een tien te maken!! Waarom toch die focus op dat wat iets minder goed gaat? En waarom los je dat niet op door naar het beschikbare talent te kijken, de interesses en de voorkeuren van medewerkers?

Neem afscheid van die zesjescultuur en ga echt werk maken van de persoonlijke ontwikkeling van het talent dat je in huis hebt!

 

 


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.